Rotterdam Termination Source: De Hardcore Veteranen

Thundermagazine | 1994


Vijf jaar geleden beklom het nummer Poing, van Rotterdam Termination Source, de hitlijst en in rap tempo. De makers van dit staaltje ‘stuiterhouse’ moesten in alle praatprogramma’s komen uitleggen wat ze hadden gemaakt. Ze hadden niet alleen succes in Nederland, maar ook ver daarbuiten zoals in Japan en de VS. Na een lange stilte komt dit najaar een nieuwe EP uit van Rotterdam Termination Source. “We denken er ook aan om een nieuwe remix uit te brengen van Poing”, vertelt Maurice Steenbergen.

“Wasted 5 years and 2 ears”, is nu het motto van Maurice Steenbergen en Danny Scholte. Als Maurice me ophaalt van de trein in Rotterdam Zuid, wordt me duidelijk waarom ze voor dit motto hebben gekozen. Hij vraagt me om links van hem te lopen, omdat zijn rechter-oor het niet meer zo goed doet. “Komt door de monitors naast de draaitafel tijdens de feesten”, zegt hij alsof het niets ernstigs is. Een gehoorstoornis aan een kant is de tol die hij heeft moeten betalen voor het draaien op vele feesten. Toch heeft hij verder erg prettige herinneringen aan de tijd dat hij ieder weekend aansloot in een van de vele line-ups, verspreid over het hele land.

“De party’s zijn een van de belangrijkste mogelijkheden om je muziek aan het publiek te laten horen. Het is nog steeds zo dat er weinig Hardcore op de radio gedraaid wordt. Toch is Hardcore erg populair en wordt de muziek goed verkocht, dat komt doordat het publiek nieuwe muziek hoort tijdens de feesten. “De party’s zijn onze radio. Airplay en de daar bijbehorende promotie is met deze muziek eigenlijk niet nodig”, zegt Maurice. Na een opleiding aan het Grafisch Lyceum, een aantal gespecialiseerde geluidscursussen en een kort leven als ‘house ster’ (compleet met limo’s in New York), is Maurice nu een soort duizendpoot. Hij geeft leiding aan de design-afdeling van Mid-town en is daarmee verantwoordelijk voor het uiterlijk van alle platenhoezen die daar de deur uit gaan. Zelf houdt hij zich ook nog bezig met het maken van tv-commercials voor bijvoorbeeld de “Nightmare agenda”. Deze korte clips maakt hij helemaal zelf achter een computer met het programma “Lightwave 3D”.

Het ontwerpen voor Mid-town neemt de meeste tijd van Maurice in beslag, toch weet hij ook nog tijd te vinden om muziek te produceren (en voor Thunder Magazine de “StudioCheck”-rubriek te schrijven). Als producent heeft hij het meest te maken met Hardcore, maar Triphop en Club vind hij net zo leuk om te doen. Toch heeft hij nooit meer zoveel aandacht gekregen als met het nummer Poing. “We staan al 3 drie jaar op nummer 1 in de flop-100 allertijden van Veronica. Het is dus voor veel mensen de meest irritante plaat die ze ooit gehoord hebben. Ik vind dat helemaal niet erg, maar juist leuk. De plaat was geboren als grap en helemaal niet bedoeld als commercieel succes. Pas veel later merkten we dat deze plaat belangrijk is geweest voor de verdere ontwikkeling van de Hardcore”. Maar ook de dance is beïnvloed door dit aanstekelijke nummer. Zo heeft Phil de Wilde, de 2 Unlimited producer, een tijdje geleden toegegeven dat hij zich door het nummer Poing heeft laten inspireren voor het maken van de hit: “No Limits”.



Zo was Poing in commercieel opzicht toch een groot succes. Maurice en Danny hebben er een gouden plaat aan overgehouden en tot in Japan stond Poing op vele verzamel-cd’s. “Wereldwijd zijn er misschien wel een miljoen mensen die dit nummer in huis hebben”. Wat Maurice met al dat geld gedaan heeft? “We hebben ook veel geld af moeten dragen hoor, we zijn niet super rijk geworden ofzo. Maar ik heb er toen mijn huis en een studio voor ingericht en een paar maanden lekker ruim van geleefd”, vertelt Maurice. In zijn kantoor bij Mid-town, staat ook een deel van zijn studio. “Omdat het hier zo goed beveiligd is”, voor een leek zijn het alleen erg veel knopjes en lichtjes in een huls, maar voor Maurice heeft ieder apparaat een verhaal. Zo ook de TR-909 van Roland (een drumcomputer). “Dit apparaat wordt al sinds 1983 niet meer gemaakt. Voor veel producers van house is dit een gewild hebbeding, want alleen hieruit komt de echte sound. Er zitten geen samples in zoals tegenwoordig in alle apparaten”.

Er is volgens Maurice veel veranderd binnen de House-scene sinds Poing. “Eerst had je de term house en later werd dat in vele hokjes verdeeld. Toen kwam de media met het woord “Gabber”. Ze wilden op de hardcore variant met alle geweld een labeltje plakken, de groep in een hokje stoppen. En dat terwijl iedere muzieksoort een soort hardcore-stroming heeft. Erg jammer ook dat gabbers met geweld worden geassocieerd. Hoewel house al een paar keer dood is verklaard, zie jdat het alleen maar grote groeit. Of het nu Club of Gabber is, steeds meer mensen genieten er van. Wat een wereldtoernee voor Michael Jackson betekent, zijn voor ons het publiek en de party’s. “Er is ook wel iets veranderd wat de producers en deejays betreft. Vijf jaar geleden hadden veel van ons er echt geen idee van wat we met deze muziek konden aanrichten. Dat er veel geld mee te verdienen was, kwam als een complete verrassing. Later zijn veel mensen elkaar zakelijk in de haren gevlogen, en je ziet meer mensen om je heen die alleen aan het geld denken. En wat de party’s betreft, dat zijn toch steeds vaker gewone hakpartijen met loze beats. Ik hoop dat het weer snel echte feesten worden. Als je me nu zo hoort praten lijkt het wel alsof vroeger alles beter was, dat is toch niet zo, het is gewoon anders”.

Sinds enkele maanden schrijft Maurice de rubriek “Studio Check” in Thunder Magazine. Dat vindt hij erg leuk om te doen: “Voor beginnende producers en deejays is het heel belangrijk om te horen wat er allemaal te koop is en, belangrijker nog; wat je ermee kunt doen. Kijken in de keuken van iemand als bijvoorbeeld BuzzFuzz, en daar een paar tips van krijgen is ook erg handig. Ik hoop dat mede hierdoor nieuwe talenten kansen krijgen en dat de kwaliteit van de muziek weer wat omhoog gaat. De hang naar oldschool komt volgens mij doordat het kwalitatief wat minder goed gaat met Hardcore. DJ’s willen toch veel keuze hebben als ze gaan draaien en daarom namen ze steeds vaker oudere platen mee, die goed door het publiek ontvangen werden. Dat er op dit moment gezocht en teruggegrepen wordt naar oude platen is niet het enige dat de kwaliteitsdaling aangeeft. Ook het zoeken naar nieuwe combinaties. Dus bijvoorbeeld crossovers tussen punk en hardcore of reggae en hardcore”.

Dit najaar komt er dus weer nieuw werk uit van de Rotterdam Termination Source, en van Maurice zijn hand misschien ook nog wel een hardcore kerstverzamelaar. “We doen heel erg ons best om met originele muziek te komen, dat anders is dan al dat andere”, besluit Maurice.